Skip to content

Balet

Balet

Jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Karakteriziraju ga stroge forme tijela i otvoreni položaj stopala, što znači da je cijela noga zarotirana iz kuka prema van za 180 stupnjeva. Svi pokreti moraju biti kontrolirani i ne smiju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u «daljinu».

Elementi koji se uvježbavaju su veliki i mali čučnjevi, istezanje i dizanje nogu, rad stopala, različiti nagibi i rotacije tijela, različite vrste okreta i skokova koji se mogu izvoditi iz velikoga ili malog čučnja, s obje ili jedne noge i sl.

Balet svoje korijene ima u talijanskoj renesansi, u 15. stoljeću. Balletti, spektakli na dvoru nastali su iz pučkih svečanosti srednjeg vijeka koje je preuzelo plemstvo i prilagodilo ih zabavama na dvoru.

Zanimljivo je da su balet izvodili samo muškarci, koji bi upriličili i ženske i muške uloge, a tek se na prijelazu u 18.stoljeće to promjenilo zahvaljujući kralju Luju XVI. On je obožavao ples i balet, te i sam bio plesač.

Za plesanje baleta jako je bitna i odjeća, pa  potičemo dolazak na treninge u uskoj odjeći u kojoj se mogu vidjeti predivne ravne linije pokreta plesača i plesačica. Potrebno vam je: plesne papučice, štrample ili tajice, triko/body ili uska majica, te suknjica da upotpuni dojam. Kosa je vezana u pundžu.

Trening baleta izvodi se na klasičnu, instrumentalnu glazbu, najčešće na instrumental glasovira. Polaznici tečaja baleta će imati nastupe na kojima će otplesati osmišljenu koreografiju i pokazati što su sve naučili.

Scroll To Top